I dessa tider är det ju mycket snack om att kristider stundar inför vintern. I och med att Europa kommer få brist på gas så ser det även ut som att elen kommer påverkas stort rent prismässigt. När efterfrågan överstiger utbudet så pressas priserna på energi upp kraftigt. Både gas och el har redan över sommaren nått nivåer som vi aldrig tidigare upplevt. Att spara på elen har flera goda effekter. Genom att dra ner sin egen elförbrukning så kan vi konsumenter hjälpa till att avvärja en stundande kris. I värsta fall riskerar delar av Europa nämligen få elransonering i vinter, helt enkelt för att elen inte kommer att räcka till. När det finns för lite el i systemet kan operatörerna nämligen tillfälligtvis och växelvis tvingas stänga ner olika delar av systemen för att förhindra att hela nätet kollapsar. Ytterligare en anledning att dra ner på konsumtionen är givetvis det faktum att man sparar på pengar. När elpriserna nu är så pass dyra som de är så är bara några procents minskad konsumtion oerhört betydelsefull. En liten sänkning av förbrukningen kan spara tusenlappar på elkostnaderna.

För eluppvärmda hem

De som värmer upp sina hem med el har självklart de högsta elräkningarna. Det är just därför man i dessa hem kan spara stora pengar genom att göra insatser. En mycket enkel lösning som direkt ger effekt på kostnaderna är att sänka inomhustemperaturen. För varje grad man kan sänka temperaturen så kan man spara cirka 5% av elkostnaden. Detta är mycket, så att göra hemma lite kallare kan därmed ge stor effekt. Idag har många familjer flera grader över tjugo-strecket hemma på vintern. Om man istället sänker temperaturen till förslagsvis 19 grader så kan man spara stora pengar. 19 grader kan tyckas kallt för den som haft det betydligt varmare innan, men man kan faktiskt vänja sig. Det är faktiskt inte meningen att man ska kunna gå runt i kortärmad tröja på vintern inomhus. Om vi ser längre tillbaka i tiden så har människor alltid frusit på vintrarna i det nordiska klimatet. Våra förfäder har fått ta på sig så mycket kläder de kunnat för att kunna hålla värmen under vintern. Det är heller inga konstigheter att vi i det exceptionella läge som råder blir tvungna att ta på oss en tjocktröja och extra raggsockor. 19 grader är faktiskt den temperatur som nu rekommenderas för invånarna i många EU-länder.

Små knep som går lång väg

Något många kanske inte tänkt på är att man heller inte behöver ha det lika varmt i alla delar av huset. I utrymmen man inte använder för att spendera tid så kan man faktiskt sänka temperaturen något ytterligare. Detta kan till exempel röra sig om, förråd, garage eller tvättstuga. Genom att ha lite kallare på dessa ytor så kan man spara en hel del på elförbrukningen. Självklart ska man dock inte överdriva så pass att huset tar skada av allt för stora temperaturväxlingar i dess olika delar.

Ett annat knep är att man kan sänka temperaturen något när man inte är hemma. De flesta av oss är borta hela dagarna. De vuxna åker till jobbet och barnen till skolan. Man kan sätta tidsstyrda timers på element eller värmepump för att se till att de stängs av under de tider som ingen är hemma.

Varmvatten

Att värma upp vatten är en energikrävande uppgift. Därför ligger det i vårt intresse av att minska förbrukningen så mycket vi bara kan. Något de allra flesta kan spara mycket el på är att ta kortare duschar. Generellt sett så är svenska folket bortskämda med att kunna ta varma och långa duschar. Och handen på hjärtat så är det ju lite extra skönt att stå länge i duschen när det är kallt ute på vintern. En enkel energibesparande åtgärd är alltså att korta ner tiden som man står i duschen. Här kan vi alla göra stora insatser. Förutom att minska ner på tiden man duschar så kan man även minska vattenförbrukningen när man väl står där. Genom att installera snål duschmunstycken så ser man till att mindre mängd vatten spolas ut samtidigt som man får en bra och effektiv spridning på strålarna.

Ett annat knep kan faktiskt vara att skaffa en diskmaskin om man idag diskar för hand. De flesta ändvänder nämligen rätt så mycket varmvatten till att diska och skölja om man gör jobbet för hand. Dagens moderna diskmaskiner är dock väldigt snåla och duktiga på att diska rent med en relativt liten mängd vatten.

Fler tips

Fler bra tips om hur man på olika sätt kan minska sin elförbrukning hittar du här:

https://www.malarenergi.se/kunskapsbanken/el/tips-for-att-bli-elsmart/

https://www.nordea.se/privat/produkter/bolan/spara-energi-hemma.html